• Novinky

      • Základy prvej pomoci

      • 30. 4. 2024
      • Poskytnúť prvú pomoc je prvý predpoklad k záchrane života. A preto sme na našej škole privítali dňa 16.apríla 2024 členky SČK, ktoré pripravili pre našich žiakov ukážky základných postupov prvej predlekárskej pomoci. Žiaci 2.-7.ročníka sa aktívne zapájali do zastavenia krvácania, ošetrenia zlomeniny, vykĺbenia členka, resuscitácie,... Zvládli aj protišokové opatrenia, stabilizovanú polohu aj odnos raneného. Tieto poznatky a skúsenosti môžu v prípade potreby využiť v budúcnosti, keď sa stretnú s človekom, ktorý bude potrebovať ich pomoc.

      • Matematické súťaže

      • 30. 4. 2024
      • Filip Strečok, žiak šiesteho ročníka, vyniká v predmete matematika. Dokázal to v školskom kole Pytagoriády aj domácom kole matematickej olympiády. Ako jediný postúpil do okresných kôl oboch matematických súťaží.

        Okresné kolo matematickej olympiády sa konalo na ZŠ SNP 20, Banská Bystrica dňa 3.apríla 2024. Filip riešil tri náročné úlohy. So ziskom 14 bodov ( z 18) sa stal úspešným riešiteľom a obsadil krásne 4. miesto.

        Okresné kolo Pytagoriády sa konalo 10.4.2024 v priestoroch Základnej školy, Pieninská 27, Banská Bystrica. Tu ho čakalo 15 úloh a boj s časom. Aj v tejto súťaži bol Filip úspešný a so ziskom 17 bodov obsadil pekné 13. miesto.

         

        Blahoželáme!

      • Okresné kolo Super Florbal Pohár dievčat ZŠ

      • 30. 4. 2024
      • Žiačky  reprezentovali našu školu v Okresnom kole vo florbale. Turnaj sa uskutočnil 10. apríla 2024  v našej telocvični. Zúčastnilo sa 6 družstiev z okresu Banská Bystrica. Naše dievčatá vyhrali skupinu, aj semifinále. Vo vyrovnanom finálovom zápase mali viac športového šťastia dievčatá zo ZŠ Narnia Banská Bystrica. Prehrali sme tesne 1:2 a postup do krajského kola nám o kúsok unikol. Dievčatá obsadili pekné druhé miesto.

        Školu reprezentovali:

        Bartošová Alexandra, Čierťašská Natália, Čunderlíková Klára, Ivaničová Lujza, Kmeťová Alya, Loceková Kiara, Machová Lucia, Martančíková Ema, Mastišová Emma, Mikušová Sára, Styková Sara, Sviteková Nina, Švarná Sofia, Túryová Lora, Veselovská Nina, Vrbická Natália

         

        Blahoželáme

      • Literárno-hudobné múzeum v Štátnej vedeckej knižnici Banská Bystrica

      • 30. 4. 2024
      • Žiaci 6. ročníka sa dňa 26.4. zúčastnili vzdelávacieho programu v bábkarskom salóne. Žiaci si pripomenuli vedomosti, ktoré mali. Ale zároveň sa dozvedeli aj ďalšie zaujímavosti zo sveta bábok. Na malú chvíľu sa stali bábkohercami. Zabavili sa a veľmi si to užili.

        Žiaci 7. ročníka sa v Literárnom salóne bližšie zoznámili so štúrovcami, ktorí boli úzko spätí s naším regiónom. Pútavou formou im boli predstavené ich zásluhy pri formovaní slovenskej identity a spisovného jazyka. Po workshope, do ktorého sa žiaci aktívne zapojili sme navštívili neďaleký cintorín, kde odpočíva Ján Botto, jeden z predstaviteľov štúrovskej generácie.

         

      • Via Historica – Cesta slovenskou históriou

      • 30. 4. 2024
      • Dňa 18. 4. 2024 sa naša škola zúčastnila divadelného predstavenia v Kultúrnom dome v Selciach. Herci zo šermiarsko-divadelnej kumpánie Via Historica nám zaujímavou, hravou a veselou formou pripravili predstavenie o tých najdôležitejších momentoch Slovenska. Žiaci sa nielen čo to naučili či zabavili, ale sa aj zapojili do hry. Tešíme sa na ďalšie predstavenie.Dňa 18. 4. 2024 sa naša škola zúčastnila divadelného predstavenia v Kultúrnom dome v Selciach. Hercizo šermiarsko-divadelnej kumpánie Via Historica nám zaujímavou, hravou a veselou formou pripravili predstavenie o tých najdôležitejších momentoch Slovenska. Žiaci sa nielen čo to naučili či zabavili, ale sa aj zapojili do hry. Tešíme sa na ďalšie predstavenie.

      • Beseda o živote v lese

      • 25. 4. 2024
      • Učivo prírodovedy o živote rastlín a živočíchov v lese si žiaci 4. ročníka rozšírili o poznatky, ktoré im priniesla beseda s pracovníkom Lesov SR – s p. Igorom Stykom. Pútavé rozprávanie bolo obohatené o praktické ukážky. Beseda sa uskutočnila v utorok 16. apríla a žiaci so záujmom a zvedavosťou kládli otázky na aktuálne témy – osobné stretnutia s medveďom, výsadba nového lesného porastu, napadnutie stromov lykožrútom a pod.
        A týmto chceme pánovi Stykovi za návštevu veľmi pekne poďakovať. Učivo prírodovedy o živote rastlín a živočíchov v lese si žiaci 4. ročníka rozšírili o poznatky,ktoré im priniesla beseda s pracovníkom Lesov SR – s p. Igorom Stykom. Pútavé rozprávanie bolo obohatené o praktické ukážky. Beseda sa uskutočnila v utorok 16. apríla a žiaci so záujmom a zvedavosťou kládli otázky na aktuálne témy – osobné stretnutia s medveďom, výsadba nového lesného porastu, napadnutie stromov lykožrútom a pod. A týmto chceme pánovi Stykovi za návštevu veľmi pekne poďakovať.

      • Konzultačný deň

      • 19. 4. 2024
      • Vážení rodičia, pozývame Vás na konzultačný deň, ktorý sa uskutoční 25.4.2024 (štvrtok) v čase od 15:00 do 17:00. hod. v priestoroch školy.

        S pozdravom vedenie školy.

      • Burza kníh

      • 17. 4. 2024
      • Burza kníh sa už na našej škole pomaly stáva každoročnou tradíciou. Aj tentokrát mohli žiaci priniesť prečítanú knihu a darovať ju v burze kníh niektorému kamarátovi. Našli sme tu rozprávkové knihy, encyklopédie, zápisníky pre dievčence, dobrodružné knihy pre chlapcov či kuchárske knihy. Deti prekvapila nielen rozmanitosť kníh, ale aj množstvo kníh, ktoré chceli darovať a potešiť spolužiaka.

      • Deň Zeme

      • 14. 4. 2024
      • Každoročne v apríli si pripomíname Deň Zeme. Nie je novinkou, že žiaci našej školy v tomto období upravujú areál v jej blízkosti, zbierajú odpadky, zametajú, hrabú. Starajú sa o to, aby sme sa všetci cítili príjemne. Ešte lepší pocit však bude každý z nás mať, keď budeme prechádzať popri rozkvitnutej magnólii, ktorú pre našu školu darovalo informačné centrum Europe Direct UMB BB. Spoločnými silami sme pripravili vhodné miesto pre túto nádhernú rastlinu. Žiačky a žiaci sa o ňu príkladne starajú a polievajú ju. Veríme, že počas ďalších rokov bude potešením nielen pre naše oči, ale aj pre dušu. Europe Direct, ďakujeme!

      • Hviezdoslavov Kubín

      • 14. 4. 2024
      • Na našej škole prebehol aj tento rok Hviezdoslavov Kubín, súťaž žiakov v prednese poézie a prózy. Zo školského kola postúpili do okresného kola dvaja žiaci - Šimon Patráš (5.A) v prednese poézie a Lívia Stachoňová (6.A) v prednese prózy. Okresné kolo sa konalo dňa 13.2.2024 a spomedzi silnej konkurencie sa podarilo Šimonovi Patrášovi postúpiť do regionálneho kola organizovaného Stredoslovenským osvetovým strediskom a Banskobystrickým samosprávnym krajom. Šimon svoj prednes odprezentoval dňa 26.3. v ZŠ Moskovská v Banskej Bystrici na výbornej úrovni pred odbornou porotou a za svoj výkon si zaslúži pochvalu. Našim recitátorom držíme palce aj v budúcnosti a ďakujeme za nádhernú reprezentáciu školy.

      • Návšteva knižnice a obecného úradu

      • 14. 4. 2024
      • Každý rok sa s jednotlivými ročníkmi zúčastňujeme návštevy obecnej knižnice. Tento rok boli žiaci 6. ročníka 22.3 a 5.ročníka 3.4.. Spolu s pani vedúcou knižnice A. Blaškovou sa ponorili do ríše rozprávok či bájí.  Žiakom sa veľmi páčilo a mnohí z nich odchádzali domov aj s požičanou knihou. Zároveň sme spolu s 8. triedou navštívili obecný úrad, kde nám pani Mesíková porozprávala o náplni svojej práce. Tešíme sa na ďalšie stretnutie.

      • Marec v ŠKD

      • 14. 4. 2024
      • Lásku ku knihám a čítaniu sme utužovali počas mesiaca knihy aj my. Okrem vyrábania záložiek do kníh či vlastným návrhom na obálku knihy, sme si aj o niečo viac v klube spoločne čítali. Prváci siahli po knihe Prváčik, druhákom robil radosť Dušan Tarageľ a jeho Rozprávky pre neposlušné deti (a ich starostlivých rodičov). Kreativitu a zručnosť sme rozvíjali celý mesiac – vyrábali sme darčeky k MDŽ, veľkonočných zajačikov, kraslice. Spoločne sme si skrášlili priestor pri vstupe, kde žiaci I. a II. oddelenia vysadili sirôtky. Príjemné jarné teploty nás prirodzene ťahali viac na školský dvor. Starší žiaci priniesli na lúčku po zime opäť posedenie, ktoré sa naplno využíva aj pri písaní domácich úloh.

      • Exkurzia Osvienčim/Auschwitz – Brezinka/Birkenau - Krakov

      • 5. 4. 2024
      • „Kto nepozná minulosť, je odsúdený na to, aby ju znovu zažil.“

        Toto motto nájdete v jednej z budov koncentračného tábora Auschwitzu. Poliaci nemajú radi, keď sa tomuto miestu hovorí Osvienčim. Pre nich je Osvienčim malebné mestečko a nesmieme ho porovnávať s miestom, kde vyše 1,1 milióna ľudí bolo zabitých. Tento počet ale nie je úplne presný. Odhaduje sa, že ich mohlo byť až 1,6 mil. A mnoho ďalších tam hrozne trpelo. Tento koncentračný tábor sa stal smutným symbolom holokaustu, genocídy a utrpenia. V roku 1979 bol koncentračný tábor zapísaný do svetového dedičstva UNESCO.

        My sme toto miesto navštívili dňa 27.3.2024. Exkurzie sa zúčastnili nielen žiaci 8. a 9. ročníka, ale aj zopár rodičov, ktorým touto cestou ďakujeme, že aj vďaka nim sa tento výlet mohol uskutočniť.

        Jednou z foriem učenia je aj zážitková, lebo vďaka nej sa nielen učíte fakty, ale aj si zapamätáte ako ste sa cítili. A pravé na tomto mieste si  tam každý z nás uvedomí, že mnohokrát rieši úplné malichernosti. Skutočné ľudské utrpenie sa odohrávalo práve tu. Zo všetkých kútov, zo všetkých stien na vás dýcha úzkosť, bolesť, nepredstaviteľná hrôza. Atmosféra strachu a desu je tu stále aj po toľkých rokoch až hrozivo živá. Až tu človek pochopí, aké šťastie naša generácia vlastne má.

        Po návšteve koncentračného tábora, sme navštívili jedno z najkrajších poľských miest. Pretože, Poľsko našťastie nemá vo svojej histórii, len smutné obdobie 2. svetovej vojny, ale má za sebou aj rôzne iné zaujímavé dejiny. Krakov vznikol okolo roku 800 a dokonca bol súčasťou Veľkej Moravy. Je to druhé najväčšie mesto v Poľsku, a prečo jedno z najkrajších? Pretože sa tam nachádza niekoľko tisíc historických pamiatok. My sme navštívili tržnicu Sukiennice, kde sme teda mali, čo pozerať.

        Počas cesty nás sprevádzala pani sprievodkyňa zo Slovenska, ktorá nám porozprávala dejiny celého Poľska. Napriek pochmúrnej minulosti, čo sme videli, sa žiakom  výlet páčil a odchádzali sme domov s mnohými zážitkami.

        A na záver ešte jedno motto: „Spoznaj svoju minulosť, aby si prežil svoju budúcnosť.“

        Obidva mottá majú jedno spoločne... JE LEN NA NÁS, aby sa chyby či dokonca krutosti z minulosti nikdy nezopakovali. A preto treba deťom ukázať aj týmto zážitkovým učením, čo priniesla naša minulosť, lebo je to hlavne aj na nich, ako bude vyzerať naša budúcnosť.

      • Kladenie vencov - pietny akt

      • 5. 4. 2024
      • Tak ako každý rok, aj tento sme sa 25. 3. 2024 zúčastnili pietneho aktu kladenia vencov k pamätníku
        padlých 1. a 2. svetovej vojny pri príležitosti 79. výročia našej obce Selce. Pri pamätníku sa zišli nielen
        členovia Zväzu protifašistických bojovníkov, občania Seliec, ale aj naši žiaci 8. ročníka.T

      • Návšteva Stredoslovenskej galérie v Banskej Bystrici

      • 5. 4. 2024
      • Vo štvrtok 7. marca sa žiaci 5. a 7. ročníka zúčastnili zážitkového programu k vzdelávacej výstave Ako na umenie – zátišie. Počas prehliadky skúmali kde a ako sú predmety zobrazené, z čoho sa skladajú, k čomu nám odkazujú. Objavovali tajomstvá obrazov, zahrali sa s tvarmi a ich farebnosťou. Vyskúšali si rolu umelca a vytvorili si vlastné zátišia.

      • Dramatizované čítanie s pánom Mrkvičkom

      • 5. 4. 2024
      •  

        V piatok 8. marca sme pre žiakov 1. stupňa pripravili aktivity na podporu čítania. Dramatizované čítanie s pánom Mrkvičkom sa teší ich obľube. So záujmom a s porozumením sledovali žiaci príbeh ich rovesníčky Lujzy. Aktivita bola obohatená o prezentáciu kníh pre deti a mládež.

      • Ponuka práce

      • 13. 3. 2024
      • Základná škola, Školská 4, Selce

         

        hľadá učiteľov(ky)  na pozície

        UČITEĽ  MATEMATIKY v kombinácii s ďalším predmetom

        UČITEĽ  BIOLÓGIE v kombinácii s ďalším predmetom

        UČITEĽ  ANGLICKÉHO JAZYKA v kombinácii s ďalším predmetom

        Požiadavky: vysokoškolské vzdelanie v danom obore

        Platové podmienky: v súlade s platnou legislatívou

        Termín nástupu: 1.9.2024

         

        Svoje žiadosti zasielajte na:  riaditel.zsselce@gmail.com

        bližšie informácie: č.t. 0905 453 327

      • Informácie k zápisu

      • 18. 3. 2024
      • Vážení rodičia,

        v súvislosti s blížiacim sa termínom zápisu detí do 1.ročníka zverejňujeme podrobné informácie a elektronickú prihlášku v časti "Zápis do 1.ročníka" (horné menu web stránky).

                                                                                                                                                                   Vedenie ZŠ

      • Oznam

      • 27. 3. 2024
      • Vážení rodičia,

        dovoľte mi upozorniť Vás na zmenu spôsobu objednávania obedov pre Vaše deti.

        Vzhľadom k tomu, že stránka http://zsselce.sk/ je už nefunkčná, obedy si môžete objednať len cez stránku

        https://zsselce.edupage.org/

        V prípade otázok kontaktujte riaditeľstvo ZŠ 0905 453 327, alebo triedneho učiteľa Vášho dieťaťa.

         

        Ďakujem za pochopenie

                                                                             Mgr. Peter KRÁČIK

                                                                                       riaditeľ ZŠ

                                                                                              

      • Veľkonočné sviatky

      • 26. 3. 2024
      • Vážení rodičia,

        dovoľte mi informovať Vás, že v súvislosti s nadchádzajúcimi veľkonočnými sviatkami bude organizácia vyučovania nasledovná:

        - veľkonočné prázdniny začínajú 28.3. 2024 (štvrtok) a trvajú do 2.4. 2024 (utorok). Vyučovanie začína v stredu 3.4. 2024.

        Zároveň Vám chcem popriať v mene svojom, ako aj v mene všetkých zamestnancov školy pokojné a požehnané prežitie veľkonočných sviatkov.

        Mgr. Peter KRÁČIK

         riaditeľ školy